Norges Banks utlånsundersøkelse blant ikke-finansielle foretak: Ledende indikator for Kredittindikatoren K2? En empirisk analyse av Norges Banks utlånsundersøkelse blant ikke-finansielle foretak, rentekanalen, kredittkanalen og Kredittindikatoren K2

Type/nr R04/13
Skrevet av Margrethe Andersen

Denne utredningen forsøker å besvare ett hovedspørsmål: inneholder Norges Banks utlånsundersøkelse blant ikke-finansielle foretak informasjon i forhold til veksten i Kredittindikatoren K2 til ikke-finansielle foretak? Svaret på spørsmålet er ja. Svarene på spørsmålene i utlånsundersøkelsen er en betydelig ledende indikator for utviklingen i kreditt i Norge.


Tidsserien som benyttes er kort. Tidsserien som benyttes er for perioden 4. kvartal 2007 til og med 4. kvartal 2012. Dette betyr at resultatene som presenteres i denne utredningen må tolkes med varsomhet, men analysen gir en indikasjon på hvilke resultater en kan vente å få når en har flere observasjoner.


Korrelasjon og regresjon blir benyttet som metodeverktøy for å besvare spørsmålet. Korrelasjonsanalysen bekrefter at utlånsundersøkelsen er et troverdig mål på kredittilgang. Utlånsundersøkelsens svar på kredittpraksis for siste periode er ledende på K2 med fire kvartaler. Kredittpraksis leder ikke på bankenes utlånsmargin, men kredittpraksis leder på rentemarginer på BBB-ratede foretaksobligasjoner med tre kvartaler. Videre kjøres regresjoner for å forklare veksten i K2. Kredittpraksis overfor bedrifter forklarer signifikant veksten i K2 med fire kvartaler. Resultatet er i tråd med resultater basert på tilsvarende utlånsundersøkelse i euroområdet samt resultater for amerikanske Senior Loan Officer Survey. Resultatene for Norge er litt mer usikre når forklaringsvariabler er inkludert. Det gis støtte for rentekanalen, men ikke for kredittkanalen. Enkelte ikke-pris forhold forklarer signifikant veksten i K2. Analysen viser at utlånsundersøkelsen opprettholder sitt informasjonsinnhold også når alternative finansielle indikatorer blir tatt høyde for.


Utlånsundersøkelsen til Norges Bank blir sammenlignet med tilsvarende utlånsundersøkelser utført av andre sentralbanker. Funnene er at utlånsundersøkelsene har svært mange likhetstrekk, men at av de sentralbanker som sammenlignes så er det Norges Bank og Bank of England som oppgir minst statistikk.

Språk Skrevet på norsk