Energiverk Mongstad i næringsøkonomisk perspektiv

Type/nr R02/05
Skrevet av Ove Osland og Grete Rusten
Formålet med denne utredningen har vært å sette fokus på de næringsmessige virkningene av et kraftvarmeverk tilknyttet Mongstadraffineriet, basert på gass tilført i rør fra Kollsnes. Kraftvarmeverket vil produsere strøm til Kollsnes og Troll A-plattformen, foruten strøm og varme til raffineriet. Som en ramme for diskusjonen ble teorier om teknologiskift og produkters livssyklus samt teorier om vekstpoler og næringsklynger trukket inn.

Alt i alt fremstår raffineriet i dag som et godt fungerende industrianlegg som er i stand til å produsere de produkter markedet etterspør og med en bra økonomisk inntjening, gitt dagens priser. De svake punktene er lav energiutnyttelse i driften av anlegget og manglende industrielle omgivelser lokalt, sammenlignet med de beste av de konkurrerende raffinerianleggene i Europa. Oppsummert vil Energiverk Mongstad gi raffineriet muligheter til å (1) gjøre dagens produksjonsvirksomhet mer energieffektiv og miljøvennlig, (2) tilføre Mongstadområdet nye innsatsfaktorer (gass og varme) som kan gis industriell utnyttelse og (3) åpne for ny produksjonsaktivitet knyttet til Mongstadanlegget som vil gi økt utnyttelse av de anleggsinvesteringer som er gjort tidligere

Ett trekk går igjen i vurderingen av mulige industritiltak på Mongstad basert på de nye mulighetene som et eventuelt kraftvarmeverk vil føre med seg. Det er at de fleste prosjektene som er diskutert baserte seg på umoden teknologi som trenger tid for å bli kommersielt realiserbare. De direkte regionale virkningene av kraftvarmeverket vil være små i en driftssituasjon. De indirekte virkningene for regionen vil være langsiktige og moderate.
Språk Skrevet på norsk