Konkurranseevne i norsk sjømatindustri: Klynger og verdikjeder

Type/nr R32/02
Skrevet av Ragnar Tveterås, Frank Asche and Elin H. Sissener
I denne analysen av konkurranseevnen til norsk sjømatindustri påpekes det at havbruk og fiske har naturlige konkurransefortrinn på grunn av tilgang på knappe og ikke-reproduserbare faktorer som fiskeråstoff og produktive lokaliteter, mens dette ikke synes å være tilfelle for fiskebearbeiding. Rapporten fokuserer spesielt på næringsklynger. En økonometrisk analyse tilsier at det er regionale næringsklynger i matfiskleddet i lakseoppdrett. Vi klarer imidlertid ikke å påvise økonometrisk at det er sjømatklynger som omfatter fiskebearbeiding. Det er altså ikke positive koblinger mellom fiskebearbeiding og fiske og havbruk, ei heller mot næringsmiddelindustrien for øvrig. Den norske distriktspolitikken har styrket konkurranseevnen til den norske sjømatindustrien gjennom investeringene i infrastruktur, men kan også ha bidratt til svakere næringsklynger og til at bedriftsinterne stordriftsfordeler ikke har blitt realisert.
Språk Skrevet på norsk